قوانین حرکت نیوتن
شاخهای از علم فیزیک که شامل مفاهیم و تئوریهای بنیادین است انقلابی در جهان ایجاد کرده است. برخی از این قوانین برای کاربردهای علمی مدرن بسیار مهمند. این مقاله به توصیف جزئیات یکی از موفقترین تئوریها در این شاخه
مترجم: حمید وثیق زاده
منبع: راسخون
منبع: راسخون
شاخهای از علم فیزیک که شامل مفاهیم و تئوریهای بنیادین است انقلابی در جهان ایجاد کرده است. برخی از این قوانین برای کاربردهای علمی مدرن بسیار مهمند. این مقاله به توصیف جزئیات یکی از موفقترین تئوریها در این شاخه میپردازد. این تئوری همان سه قانون حرکت است که توسط نیوتن مطرح شد.
قوانین نیوتن مجموعهای از اصول فیزیکی است که حرکت جسم را توصیف میکند. این اصول درواقع بیانگر پایههای مکانیک کلاسیک نیز هستند. نیوتن در کارش برای اولین بار مفاهیمی را تحت عنوان "اصول ریاضی فلسفه طبیعی" توضیح داد و با این کار فهم انسان از جهان را به کلی دگرگون کرد. این قوانین تنها وقتی کاربردی هستند که در دستگاه مرجع نیوتنی مطالعه شوند، و یا از دیدگاه لختی مورد بررسی قرار گیرند. به بیان سادهتر، این قوانین با شرط همگن بودن و بینظم نبودن (non-entropic) محیط بدست آمدهاند.
قوانین حرکت نیوتن بعدها با تئوریهای جدیدتری، مانند تئوری نسبیت خاص اینشتین جایگزین شدند، اما به دلیل اینکه آغاز مهمی برای فهم علمیتر از پدیدهها محسوب میشوند، هنوز هم از منظر پایههای دانش به آنها مراجعه میشود.
بخشهای بعدی این مقاله هرکدام از این قوانین را به همراه چند مثال تشریح میکند.
اولین قانون حرکت نیوتن:
هر جسم تمایل دارد حالت قبلی خود را حفظ کند. یعنی اگر ساکن است در همان حالت بماند و یا اگر در حال حرکت است به حرکت یکنواخت خود ادامه دهد. مگر آنکه یک نیروی خارجی به آن اعمال گردد.مثال: بعنوان نمونه، توپی را که روی یک سطح بدون اصطکاک قرار دادهاید تا زمانی که به آن فشاری وارد نکنید به همان صورت، در حالت سکون باقی میماند. اگر این توپ در حال حرکت باشد تا زمانی که به آن نیرویی وارد نکنید که آن را متوقف کند و یا جهت حرکت آن را تغییر دهد، همچنان در همان خط مستقیم به حرکت خود ادامه خواهد داد.
یک لیوان را برداشته و مقوای نازکی را روی آن قرار دهید. روی مقوا یک سکه بگذارید و با یک حرکت سریع مقوا را به طرف خود بکشید. چه اتفاقی میافتد؟ اگر این کار را به درستی انجام دهید خواهید دید که سکه به درون لیوان میافتد. دلیلی که پشت این قضیه وجود دارد همان وجود "اینرسی سکون" است. نیرو به مقوا اعمال میشود و سکه به دلیل اینرسی که دارد از مقوا عقب میفتد و همراه آن حرکت نمیکند.
قانون دوم حرکت نیوتن:
تغییر اندازه حرکت (ممان) یک جسم، به نیروی وارد شده به آن بستگی داشته و در همان جهت نیرو است.مثال: تصور کنید که میزی را روی سطح بدون اصطکاکی هل میدهید. اگر شما بخواهید سرعت حرکت جسم را افزایش دهید (یا به جسم شتاب دهید)، محکمتر هل میدهید (یا نیرو وارد به میز را افزایش میدهید). اگر مجبور باشید به جای این میز، میز سنگینتری را حرکت دهید (جرم جسم را افزایش دهید)، باید نسبت به حالت قبلی بیشتر فشار وارد کنید (یا نیروی وارد شده را افزایش دهید) تا سرعتش افزایش یافته و برابر با حالت قبل شود.
قانون سوم حرکت نیوتن:
هر عملی عکسالعمل مساوی و در جهت مخالف خود دارد. به بیان دیگر، عمل متقابل دو جسم به یکدیگر همیشه با یکدیگر برابر بوده و درجهت عکس یکدیگر است.مثال: هواپیما چگونه در ارتفاعات بلند پرواز میکند؟ سفیههای فضایی چگونه در فضا پیش رفته و به سمت جلو حرکت میکنند؟ هواپیما از موتور جت استفاده میکند، یعنی از موتوری که سوخت را در دمای بالا میسوزاند و آن را از عقب، و در جهت مخالف حرکت هواپیما به بیرون خارج میکند. در این حالت نیرویی به جسم اعمال میشود که این نیرو نیز به نوبه خود برابر و مخالف نیروی قبلی و روبه جلو است. همین اصول برای سفینههای فضایی نیز صادق است.
اعتبار قوانین حرکت نیوتن، بارها از طریق به کارگیری در تئوریهای بیشماری که بعدها گسترش پیدا کردند به اثبات رسیده است. پدیده جاذبه زمین و اجرام که توسط گالیله توضیح داده شد، کاملاً نیروی گرانشی را توضیح داده و همبستگی آن با قوانین حرکت نیوتن را به خوبی بیان میکند. مفاهیم اثبات شده دیگری مانند نسبیت عام، کوانتوم مکانیک، ترمودینامیک کلاسیک و غیره نیز این قوانین را بعنوان بخش اصلی محاسبات خود در بر میگیرند.
این اصول استفاده قابل توجهی نیز در کاربردهای مهندسی دارد. بدون این اصول بنیادی بسیاری از تکنولوژیهای جدید ناممکن خواهند بود.
/ج
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}